Problemen binnen je gezin

Het kan zijn dat het in jouw gezin niet gaat zoals je wilt of zoals jullie allemaal willen dat het gaat. Soms is er veel ruzie tussen de kinderen, of heb je als ouder moeite om je kinderen te laten luisteren, misschien ervaar je als ouder veel strijd met je kinderen of heb je met je partner gedoe over de opvoeding. Het kan ook zijn dat jullie gezin niet meer als een gezin voelt, dat het niet meer de veilige haven is de je zou willen dat het is. Wellicht is ieder zijn eigen gang gegaan en mis je de verbinding. Ook gebeurt het dat wanneer er iets met een gezinslid aan de hand is, dit een vervelend effect kan hebben op andere gezinsleden of het gezin als geheel. In al deze gevallen kan gezinstherapie helpen. Je gaat met elkaar in gesprek en aan de slag, om te begrijpen wat er aan de hand is en om te zoeken naar mogelijkheden om te veranderen. Zodat jullie gezin weer de veilige plek wordt waarin een ieder zich veilig kan voelen.

Fijne, zinvolle gesprekken, waardoor ik nu een stuk relaxter ben geworden in de opvoeding en veel meer durf los te laten (vooral eigen verwachtingen).

Een gezinslid is ziek

Of het je kind is, jijzelf of je partner, wanneer er iemand in je gezin ernstig ziek is, schudt dat aan de fundamenten van je gezin. Als gezinsleden zit je dicht op elkaar, je beïnvloedt elkaar sterk.  Wat er met de een gebeurt, heeft direct invloed op alle anderen. Dit is met de prettige dingen in het leven zo, maar helaas ook met de moeilijke en verdrietige dingen. Je zult er met elkaar doorheen moeten komen. En wanneer dat goed lukt, ben je als gezin enorm gegroeid en sta je sterk voor de toekomst. Er zijn gezinnen waarbij het goed lukt om met elkaar in gesprek te blijven en gezamenlijk op te trekken in moeilijke tijden. Er zijn ook gezinnen waarbij dit moeilijk is, wanneer je bijvoorbeeld niet gewend bent om met elkaar in gesprek te gaan, of wanneer het lastig is om je eigen spanning goed te hanteren bij hoge stress. In dat geval kan het helpen om hier hulp bij te vragen, zodat het lukt om de moeilijke tijd goed met elkaar door te komen. Door onder begeleiding regelmatig met elkaar in gesprek te gaan, kun je als gezinsleden leren je eigen stress te hanteren, deze te herkennen bij de anderen en het samen te hebben over mooie en verdrietige zaken. Ook wanneer er sprake is van overlijden, kan er op deze manier toegewerkt worden naar een gezamenlijk afscheid. 

Fijne gesprekken waarbij je het gevoel hebt dat er echt naar je geluisterd wordt en je begrepen wordt.